H 4 M I Z 4 N N
Le' Disclaimer



Hello guise.
I'm 17.
That's all

+FOLLOW D'BOARD

Please kindly hover the image.
Meet my owner:-
Hamizan Zaainol:-)
Penangite.
Contact me: Twitter?

Me?

No, I'm not the one you're looking for.

Somethings better left unexplained.


Older Post Newer Post
Monday, August 15, 2011, 6:38 AM
Be A Smart Blogggger. Gittieww



Hello uols! Okay how isit goinnnn. Okay tadi aku baru ja buat exam Chemistry. Chemistry uolssss, okay actually senang soalan tadi, kalau aku baca mesti score. Yang ni aku tak baca, tib tib soklan yang aku tak espek kluar, keluar. Gitttiew. Nah, banyak lah songeh hang.


Okay so naaaaau, i'm gonna talk about 'Menjadi Blogger yang Bijak'. Okay dengar macam 'Wah hebatnya hang nak cakap tajuk aceni, blogger hangat kah hang?'


Yedayedayedayeda, aku tak ckp cmtu pun kan? Aku nak bercakap berdasarkan pandangan aku. Kalau korang rasa tak selesa boleh tekan sini. Thanks. Okay so how? Apa maksud blogger smart? Bukan bermaksud kau kena pegang segulung ijazah gitu nak jadi blogger smart, maksudnya jadi lah blogger yang bijak yang cool yang whatsoever yang sewaktu denganya gitu khen. Tapi hari ni aku takmau cerita pasal macam mana nak jadi blogger smart itu.


Aku nk cerita benda yang patut blogger buat untuk jadi blogger yang berjaya *blownails* or benda yang tak patut kau buat as a blogger


1) Copypaste terang terangan.

Okay ni paling pantang. Dah la copypaste, bajet pulak macam buat sendiri, kalau hang copypaste and bgtau sumber dia kan. Sumpah orang tak lah terasa sgt. (terasa lah jugak sikit hasil titik peluh dicopy paste masuk blog lain) Okay lets sayy, lets say lah kan hang tu very the blogger famous, smpai the very the lah aku cakap kau! Then kau copy entry sebijik sebijik blogger yang follower lima enam ni, dah kesian lah dekat dia. Buat penat penat dia menaip at last hang yang dpt nama. Wtf mayyyyyn? At least bagi lah secebis credit khen


2) Tak bagi appreciation.

Yang ni lagi satu, sama jugak macam aku kata dekat atas td, dah lah copypasteeeeeee, takmau credit sikit pon kan walaupun hang dah hbaq dekat tuan asal dia. Then bila satu hari tuan punya benda yang hang copypaste lets say tutorial lah contohnya, tu lalu lalang blog hang, and dia dapati 'Wah entry yang dia ni copypaste dari aku banyak nya FB Share'. And hang pulak tak letak sedikit pun credit untuk beliau. And gettttin worst, commentors semua ckp 'Wah useful tips from you! Macam mana you boleh discover benda camni?' And sesenang kacang kuda hang balas 'Tak ada apa lah, discover sendiri. Research sendiri.'



"BISH REMEMBER THAT SHIT! HANG COPYPASTE DARI AKU HANG MENGAKU HANG PUNYA KAN!" *Marah ni marah ni*


3) Overloadssssssssssssssssssssssssss information.

Okay see how many S's? Banyak tu lah information yang hang bg tau. Macam ni, hang nk pi market pun hang bagi tau. Okay tak kisah lah sangat kalau hang pi market tu hang snap snap sikit gambaq ikan segaq kat market tu then bg tips sikit 'How nak pilih ikan segar'. Okay lah jugeks kan. Ni adekah patut tulis macam ni ja. 'Aku nak teman mak pi market sat kbai.'


Or hang bagitau benda yang hang tak patut patut patut bagi tau. Like 'Alah segan nya nak mandi hadas, darah period dah tak keluar since semalam, cuma aku ja yang malas mandi.' Ewaaaaah sampai dalam seluar dalam hang nak cerita gituuuuu. Tak payah lah kot dik.



"ERR HANG NAK BAGI SATU MALAYSIA TAU PASAL PERIOD HANG DIK....?" *Sentap*


4) Penggunaan bahasa alien.

OkEyh , KaLaU YaNg niEyrWh AkU SeNdRi PuN MaLas daH Nak giTaU, PenGgUnAaN BaHaSa Alien KatEnYewR. Dah SePasAL HanG Eja MacAm OrAng tAk PaSS BM kAn, HaNg Type ULaK KEcik KeciK bEcaQ cEmni. Tak LeNguH tAngAn KerW ????


Okay ramai yang mesti akan cakap. Eleh tak pandai baca diam ah. Tak yah lah baca, ni untuk orang yang pandai baca jewwwwwwwwwwwwwrxszx! Amboi macam tu pulak kan. Dah tu kenapa hang tak invite readers yang 'pandai baca' hang tu ja? And and and for your information kalau hang taip macam biasa hang dah siap lapan ke sepuluh entry daripada hang taip macam tu, yang kena jadi kerja pulak kan nak kena tekan CAPS LOCK dengan SHIFT.


Okay masalah 'bahasa comel katanya' ni dah tak boleh dibendung lagi. *Sad*



"HAMAIGAAAH AKU DAH TERMASUK BLOG PENDUDUK PLANET URANUS! MACAM MANA NI KENA SUMPAHAN TAK NANTI." (Akibat hang tak invite reader 'pandai baca' hang tu)


5) Tabiat satu page satu entry.

Yang ni paling paling paling meluat. Okay blogger yang letak satu entry untuk satu page dia, so sapa yang bukak page tu boleh baca satu entry dia ja. Hang tau tak kalau hang buat macam tu, and at the same time masa tu entry hang yang paling latest sekali bosan, and blog hang pulak errr tak lawa (amboi jahat mulut) orang yang visit akan blah terus tanpa ada desire nak tekan Older Post hang tu.


Kalau hang ada dua tiga entry lah at least satu page, readers or visitors akan scroll smpai ke bawah, go through dua tiga entry hang. Kalau dia dapati ada jugak entry yang sempoi, mesti dia ada nafsu jugak nak tekan older post hang tu. (Ha, letih explain ni. Tolong paham k, tolong laaaaaaaa)


Or at least readers hang semuanya tu 'peminat sejati setia smpai akhir nafas' tak kisahlah lah kan ada jugak orang sanjung belek older post lima enam kali walaupun entry tulis sepatah jah. Koser. Ade ka readers bernafsu kuda cemtu? *hairflip*


Okay lah sudah. Bukan senang tau nak tulis entry nasehat acamni. haha. Sapa yang takmau ambik kisah lantak lah. Ni pendapat iols. Negara ni negara demokrasi terpimpin. Boleh suarakan pendapat gitu. Okay tak berniat aku nak join parlimen negara. Ampunnnn tak berniat tau semua. lolsssss


p/s: Maaf atas penggunaan loghat utara yang tegar. Kalau diamati betul betul sure paham lah. Harhar kboboiii